Բառիմաստի և տեքստի բովանդակության գործաբանական փոխհարաբերության հարցը գիտական հոդվածում - Պարոնյան Շուշանիկ (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2023)
Յուրաքանչյուր հաղորդակցության վերջնական նպատակը իմաստ ստեղծելն է: Իմաստալից լեզվական միավորների համադրությամբ ստեղծվում է բանավոր կամ գրավոր հաղորդակցության բովանդակությունը և իրագործվում գրողի կամ բանախոսի հաղորդակցական մտադրությունը: Սույն հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել, թե ինչպես որոշակի բառիմաստային բաղադրիչ ունեցող բառեր օգտագործելու միջոցով տեքստի շարադրանքի մեջ ձևավորվում է գրողի հաղորդակցական մտադրությունը: Ռ. Լեմկինի “Genocide” ( «Ցեղասպանություն») ​​հոդվածից ընտրվել և ուսումնասիրվել են այն բառերը, որոնք ունեն բացասական իմաստային բաղադրիչ՝ որպես հիմնանշանակային իմաստի մաս, ինչպես նաև այն արտահայտությունները, որոնք պարունակում են մեկ կամ մի քանի բացասական նշանակություն ունեցող բառեր: Հոդվածի հաղորդակցական-իմաստային և գործաբանական վերլուծությամբ ցույց է տրվում, որ բացասական հիմնանշանակային իմաստ պարունակող բառերի և բառակապակցությունների օգնությամբ հեղինակը հասնում իր հաղորդակցական նպատակին` ստեղծելով ցեղասպանական գործողությունները դատապարտող համոզիչ և հզոր բովանդակություն: