Կորոնավիրուսային բառապաշարը որպես հաղորդակցական - Ադիլխանյան Անահիտ (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2023)
Հոդվածը նվիրված է աշխարհին աննխադեպ պատուհասած Քովիդ 19-ի ազդեցությանը հայոց լեզվի բառապաշարի վրա: Ստեղծված նոր իրավիճակով պայմանավորված՝ «կորոնա» օտար բառույթով կազմվեցին նոր բառեր ու բառակապակցություններ, կատարվեցին փոխառություններ անգլերենից, տեղի ունեցավ բառապաշարում առկա բառերի իմաստների ընդլայնում: Կորոնավիրուսային այս բառապաշարը դասակարգել ենք ըստ գործածության և գորածառույթի՝բժշկական տերմիններ, հանրային ճանաչում ստացած բառեր ու բառակապակցություններ, ոճաարտահայտչական երանգավորում արտահայտող բառեր, իմաստային նորաբանություններ, նաև՝ ըստ թեմատիկ խմբերի՝ վիրուս կրող մարդկանց խմբեր, համաճարակի հետ կապված մարդկանց զբաղմունքի և վարքականոնի անվանումներ, առարկաների անվանումներ, համավարակի հետ կապված հիվանդությունների անվանումներ: Այս քննությունը (շուրջ 122 բառ և բառակապակցություն) վկայում է այն մասին, որ համաշխարհային իրադարձությունները ևս լեզվի վրա մեծ ազդեցություն են գործում, և լեզուն յուրովի է արձագանքում դրանց: Համավարակի ընթացքում ստեղծված բառերը, բառակապակցությունները, ինչպես նաև ոչ խոսքային միջոցները տեղեկություն են հաղորդում հասարակական նշանակություն ունեցող երևույթի մասին, որն անհրաժեշտ է մարդկանց կողմնորոշելու, իրենց գործելակերպը կարգավորելու համար: Իսկ բառերը ժամանակի ընթացքում գործածությունից դուրս կգան՝ դառնալով 21- րդ դարի կորոնավիրուսային ժամանակահատվածը բնութագրող պատմաբառեր և կարձանագրվեն բառարաններում՝ համլրելով հայոց լեզվի բառակազմը: