Իմացաբանություն և գիտաֆանտաստիկ գրականության լեզու: - Պարոնյան Շուշանիկ; Մուրադյան Գայանե (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2023)
Ընթերցողների հենքային գիտելիքները կարևոր են գրական ստեղծագործությունները հասկանալու և արժևորելու համար: Հոդվածը իմացաբանական լեզվաբանության շրջանակներում կատարված հետազոտություն է: Հեղինակների նպատակն է մեկնաբանել գեղարվեստական երկերի հասկացման գործընթացը և ցույց տալ, որ գիտաֆանտաստիկ գրականության սյուժեն ըմբռնելու, գեղարվեստական դիսկուրսի տեղեկատվական ու էսթետիկ ասպեկտները մեկնելու, և նկարագրված իրադարձությունների հետևանքները գնահատելու գործում հատկապես կարևորվում է ընթերցողի հենքային գիտելիքների պաշարի առկայությունը: Գիտաֆանտաստիկ գրական ստեղծագործությունների նմուշների լեզվաոճական ուսումնասիրության արդյունքում հեղինակները եզրակացնում են, որ մեզ շրջապատող աշխարհից, տվյալ դեպքում՝ գրական ստեղծագործություններից, գիտելիք ստանալիս իմացաբանությունը ընթերցողին օգնում է տարբերել ճշմարտությունը կեղծից: