Քաղաքավար խոսքի ռազմավարությունների սոցիալ-գործաբանական նշույթները - Պարոնյան Շուշանիկ; Վարդանյան Մանե (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2025)
Հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել քաղաքավար խոսքի ռազմավարությունների կիրառման վրա ազդող սոցիալ-գործաբանական գործոնները Օփրա Ուինֆրիի հարցազրույցներում և պարզաբանել դրանց դերը մեդիա դիսկուրսի համատեքստում արդյունավետ հաղորդակցություն իրականացնելու և հարգալից փոխհարաբերություններ ձևավորելու գործում: Հոդվա-ծում քաղաքավարությունը դիտարկվում է որպես խոսքային ռազմավարություն, որի շնորհիվ զրուցակիցների կողմից ստեղծվում է հարգալից վերաբերմունք միմյանց նկատմամբ: Հետազոտությունն իրականացվել է գործաբանական լեզվաբանության հայեցակերպով՝ վեր հանելով ուղիղ և անուղղակի խոսքային ակտերի կիրառման գործառույթները քաղաքավար խոսք շարադրելիս: Քննության են առնվում քաղաքա-վար խոսքի ռազմավարությունները, փաստական նյութի քննությամբ լուսաբանվում են դրանց կիրառման առանձնահատկությունները մեդիա հարցազրույցներում: Հե-տազոտությամբ պարզվում է, որ Միշել Օբամայի, Լեդի Գագայի և Դ. Ջոնսոնի (մա-կանունը՝ The Rock) հետ Օփրա Ուինֆրիի վարած հարցազրույցներում ուղղակի և անուղղակի հարցական խոսքային ակտերի հմուտ օգտագործումը մեծապես նպաս-տում է բարեկամական փոխհարաբերություններ ստեղծելուն և անկեղծ պատաս-խաններ ստանալուն: Այսպիսով, ուղիղ և անուղղակի հարցերի հմուտ զուգորդմամբ՝ հարցազրույց վարողը խուսափում է իր բարձրաստիճան հյուրերի հասարակական վարկը թիրախավորող խոսքային գործողություններ կատարելուց և անհրաժեշտ տեղեկատվություն է ստանում: