Շարահյուսական բարդության դերը ակադեմիական գրագրության ընկալման հավաստիության համար. միջգիտակարգային վերլուծություն - Կարապետյան Ռուզաննա (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2025)
Այս հետազոտությունը նպատակ ունի քննելու շարահյուսական բարդության ազդեցությունը գիտական հոդվածներում ներկայացված գաղափարների և դրույթների ընկալվող համոզչության ձևավորման վրա՝ ուսումնասիրելով չորս գիտական ուղղություններ՝ կենսաինժեներիա, ֆիզիկա, պատմություն և սոցիոլոգիա։ Ուսումնասիրությունը հիմնականում հիմնվում է որակական վերլուծության վրա՝ քննարկելով արդի գիտական հոդվածներում հանդիպող բազմաբաղադրիչ, բարդ նախադասություններ և փորձելով զուգահեռներ անցկացնել յուրաքանչյուր ոլորտի առանձնահատկությունների ու հաղորդակցական նպատակների միջև, ինչպես նաև բացահայտել շարահյուսական այն առանձնահատկությունները, որոնք նպաստում են այդ նպատակների արդյունավետ իրագործմանը։ Արդյունքները ցույց են տալիս, որ բարդ շարահյուսական կառույցների տեղին կիրառումը ապահովում է անհրաժեշտ հավասարակշռություն հստակության և պարզության, ինչպես նաև գիտական ճշգրտության ու ակադեմիական խորության միջև։ Այսպիսով, կենսաինժեներիայում և ֆիզիկայում բարդ նախադասությունները օգտագործվում են, որպեսզի ընդգծեն էմպիրիկ ճշտությունը և ակնհայտ դարձնեն գործառութային փոխհարաբերությունները։ Պատմության մեջ պատճառահետևանքային և հաջորդական կապերը, որոնք արտահայտվում են համապատասխան շարահյուսական կառույցներով, ապահովում են միասնական պատումներ՝ բարձրացնելով պատմական մեկնաբանությունների իսկությունն ու իրականության զգացողությունը։ Սոցիոլոգիական տեքստերը հիմնականում օգտագործում են ներդրված և հարաբերական նախադասություններ՝ սոցիալական երևույթները տարբեր դիտանկյուններից և մակարդակներից ներկայացնելու համար։ Եթե բնական գիտությունները որպես կանոն շեշտադրում են չափումների ճշգրտությունը և ուղղակի տեխնիկական լեզուն, հումանիտար և հասարակական գիտություններում ավելի մեծ կարևորություն է տրվում համատեքստային խորությանը և պատումային համախմբվածությանը։ Տվյալ ոլորտների շարահյուսական առանձնահատկությունների համեմատությունը հաստատում է դրանց վճռորոշ դերը որպես մտավոր հիմնավորվածության և գիտական տեքստերի համոզչականության ուղղակի ցուցիչ։