«Պատ» գրական խորհրդանիշի փիլիսոփայական հիմքը և իմաստային նրբերանգները - Քալանթարյան, Ժենյա (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2021)
Հոդվածում քննվում են տարբեր ազգերի և տարբեր ժամանակների գրողների (Լ. Անդրեև, Ժ. Պ. Սարտր, Աբե Կոբո, Լ. Խեչոյան, Գ. Խանջյան) միևնույն՝ «Պատ(ը)» վերնագրով ստեղծագործությունները։ Փորձ է արվում բացահայտելու, որ անկախ թեմաների, բովանդակության, հեղինակային անհատակա- նությունների ու ոճերի տարբերություններից, պատի խորհրդանիշն արտահայտում է բավականաչափ մոտ իմաստներ, որոնց հիմքում ընկած է էկզիստենցիալիզմի փիլիսոփայությունը։ Զգալիորեն տարբերվում է ճապոնացի գրող Աբե Կոբոյի համանուն վեպը, որի երեք հատվածներից յուրաքանչյուրում պատը կատարում է տարբեր դերեր՝ բոլոր պարագաներում արտահայտելով իրականության աբսուրդայնությունը։
Keywords: էկզիստենցիալիզմ; ողբերգություն; առասպել; մենակություն; տառապանք; արգելք; անորոշություն; սահման; պատ; հումանիզմ; աբսուրդ