Պատերազմի ընթացքում հանցագործությունների լուսաբանման որոշ առանձնահատկություններ Ղարաբաղյան հակամարտության համատեքստում - Hambardzumyan, Naira (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2022)
Պատերազմների, զինված բախումների ընթացքում կողմերի պատերազմական հանցագործությունները, մարդկության դեմ հանցագործությունները ևայլն պրոֆեսիոնալ ու նպատակային լուսաբանելու համար անհրաժեշտ են ոչմիայն լրագրողական մասնագիտական գիտելիքներ և հմտություններ, այլևնեղ մասնագիտական որոշակի պատրատվածություն, այդ թվում՝ հակամարտության պատմական հիմքերի, քաղաքական փուլային զարգացումների, միջազգային կազմակերպությունների գործունեության, իրավասություններիշրջանակների մասին տեղեկացվածության բարձր մակարդակ, միջազգայինիրավունքի տարբեր ճյուղերի իմացություն, միջազգային դատարաններումլրագրողների աշխատելու հնարավորությունների, հավատարմագրման կարգի, պատերազմական հանցագործությունների քննության ժամանակ միջազգային դատարանում աշխատելաոճի, ձևերի մասին գիտելիքներ և այլն։Դրանք կարող են օգնել համադրելու փաստերը, հետաքննություններսկսելու, բացահայտելու խնդիրները, իրազեկելու հանրությանը այն կարևորիմասին, ինչը տեսանելի է բոլորին, և որ ամենակարևորն է, կարող են ուղենիշլինել հակամարտության, դրա շուրջ ծավալվող աշխարհաքաղաքական գործընթացների վերաբերյալ նոր հայացքների ու նոր ընկալումների ձևավորմանհարցում։ Հոդվածում հետազոտության թեման արծարծվում է Ղարաբաղյանհակամարտության համատեքստում, մասնավորապես՝ 44-օրյա պատերազմի։
Keywords: Ղարաբաղյան հակամարտություն; պատերազմական հանցագործություններ; մարդու իրավունքներ; միջազգային քրեական իրավունք; զինված հակամարտությունների լուսաբանում; ռազմական լրագրություն