Ինքնության և մշակութային ավանդույթի բախումը էմիգրանտական գրականության մեջ - Սողոմոնյան, Ամալյա (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2022)
Հոդվածի նպատակն է էմիգրանտական գրականության համատեքստումվերլուծել էթնիկ հիշողության, հավերժական վերադարձի, ամերիկյան գրական խառնարանի առանձնահատկությունները: Հոդվածում ներկայացված էէթնիկ մշակույթի և գերմշակույթի բախումը՝ էթնոգենեզով պայմանավորված:Կարոտի, ինքնության, պատկանելության, բազմամշակութայնության, այլության և աքսորի կոնցեպտների քննությունն օգնում է վեր հանելու հոգեբանական մի շարք իրողություններ, որոնց էմիգրանտն առերեսվում է՝ գաղթական(էմիգրանտ) դառնալով: Ներգաղթյալի կարևորագույն խնդիրներից մեկը նորմիջավայրում դառնում է ազգային գենետիկ կոդի պահպանումը: Հոդվածումներկայացված են միգրացիայի տեսակներն ըստ մոտիվացիայի, օրինակ՝ կամավոր կամ հարկադիր։ Այս պարագայում հատկապես տարբեր է լինումմարդկանց հոգեվիճակը, քանի որ կոնտրաստային են տարբերություններըմիգրացիաների միջև։ Կամավոր միգրանտներն ունեն հստակ մոտիվացիա, որոշակի պլաններ, նպատակներ։ Ի հակառակ սրան, հարկադիր միգրացիայիդիմողները սովորաբար զուրկ են նպատակներից և մոտիվներից, տեղաշարժվում են սեփական կամքին հակառակ, չեն ունենում պլաններ և պատկերացումներ սեփական ապագայի վերաբերյալ, չեն ունենում կյանքն այլ վայրումշարունակելու որևէ հիմք։ Նրանց բնորոշ է անորոշ և առկախված վիճակը։
Keywords: Էթնիկ հիշողություն; ամերիկյան գրական խառնարան; հավերժական վերադարձ; էթնոգենեզ; փախստական; ինքնություն; պատկանելություն; էկզիստենցիալ ընտրություն; աքսոր; օտարում