Գրաբարից ժառանգված հոլովական զուգաձեւությունների զարգացումն արդի արեւելահայերենում - Դիլբարյան, Նարինե (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2022)
Հոլովական զուգաձևությունը ընդունված է սահմանել որպես նույն քերականական իմաստն արտահայտելու համար գործածվող մեկից ավելի հոլովիչների և հոլովակազմիչների ամբողջությունը: Ըստ այդմ՝ զուգաձևություններ կարող են ունենալ բոլոր թեք հոլովները՝ սեռական-տրական, բացառական, գործիական, ներգոյական: Նորմատիվ քերականության մեջ ընդունելի զուգաձևությունները կարող են լինել համազոր և անհամազոր: Հոլովական զուգաձևությունների առաջացման պատճառները հիմնականում ներլեզվական են՝ նախորդող շրջանների հին գրական լեզուների, հատկապես գրաբարի, բարբառների, ինչպես նաև արևմտահայերենի քերականական համակարգերի համաժամանակյա գոյությունը, մրցակցությունը: Զուգաձևությունները կանոնակարգելու և լեզվական նորմի տեղաշարժերը արձանագրելու համար անհրաժեշտ են օրենքներով սահմանված հստակ գործառույթներ ու լիազորություններ ունեցող պետական խորհրդակցական մարմիններ:
Keywords: հոլովական զուգաձևություն; ներլեզվական և արտալեզվական պատճառներ; գրաբար; արդի արևելահայերեն; բարբառներ; ի ընդհանրական հոլովում; լեզվական նորմ; հնչյունական նորմ; կանոնակարգում