Բառիմաստի և տեքստի բովանդակության գործաբանական փոխհարաբերության հարցը գիտական հոդվածում - Պարոնյան, Շուշանիկ (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2023)
Յուրաքանչյուր հաղորդակցության վերջնական նպատակը իմաստ ստեղծելն է: Իմաստալից լեզվական միավորների համադրությամբ ստեղծվում է բանավոր կամ գրավոր հաղորդակցության բովանդակությունը և իրագործվում գրողի կամ բանախոսի հաղորդակցական մտադրությունը:  Սույն հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել, թե ինչպես որոշակի բառիմաստային բաղադրիչ ունեցող բառեր օգտագործելու միջոցով տեքստի շարադրանքի մեջ ձևավորվում  է գրողի հաղորդակցական մտադրությունը: Ռ. Լեմկինի “Genocide” ( «Ցեղասպանություն») ​​հոդվածից ընտրվել և ուսումնասիրվել են այն բառերը, որոնք ունեն բացասական իմաստային բաղադրիչ՝ որպես հիմնանշանակային իմաստի մաս, ինչպես նաև այն արտահայտությունները, որոնք պարունակում են մեկ կամ մի քանի բացասական նշանակություն ունեցող բառեր:  Հոդվածի հաղորդակցական-իմաստային և գործաբանական վերլուծությամբ ցույց է տրվում, որ բացասական հիմնանշանակային իմաստ պարունակող բառերի և բառակապակցությունների օգնությամբ հեղինակը հասնում իր հաղորդակցական նպատակին` ստեղծելով ցեղասպանական գործողությունները դատապարտող համոզիչ և հզոր բովանդակություն:
Keywords: իմաստաբանություն; բառագիտություն; բառիմաստ; հիմնանշանակություն; համոզում; ցեղասպանություն; հաղորդակցական-գործաբանական մոտեցում