Մաս-ամբողջ հարաբերությունների լեզվական առանձնահատկությունները - Ներսեսյան, Գոհար (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2023)
Հոդվածում դիտարկվում են աշխարհաճանաչողության հիմնարար հասկացություններից համարվող մասի և ամբողջի փիլիսոփայական կարգերի լեզվական դրսևորումները: Վերջիններս բնորոշվում են իրենց բարդ բնույթով և պայմանավորված են ոչ միայն լեզվական համակարգերի և դրանց տարրերի հարաբերակցության խնդիրներով, այլև սույն լեզվատարրերի կանոնակարգման և համապատասխան համակարգերի մեջ կարգադասմամբ: Անդրադարձ է կատարվում լեզվական տեղաշարժերի օրինաչափությունների ըմբռնման հիմքում դրված ամբողջացման և տարանջատման գործընթացներին, որոնք տարրերի հարացույցային ու շարույթային զուգորդումների արդյունք են, ինչպես նաև՝ մաս-ամբողջ հարաբերությունների և լեզվական մակարդակ հասկացության սերտ կապին, որի միջոցով միայն կարելի է բացահայտել մաս-ամբողջ կառույցների առանձնահատկությունները՝ իրենց ձևերի ողջ բարդությամբ:
Keywords: կարգադասում; կոգնիտիվ լեզվաբանություն; հոլիզմ; մերիզմ; ամբողջի մաս և տարր; նույնական հատկանիշներ; տարբերակիչ հատկանիշներ; հարացույցային և շարույթային կապեր; լեզվական մակարդակ