«Ժանր» հասկացության առանձնահատկությունները. լրագրության ժանրերն արվեստի և գրականության մեջ ժանրերի գործառության պրիզմայով (համեմատական վերլուծություն) - Երիցյան, Հասմիկ (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2024)
Սույն հետազոտությունը նվիրված է լրագրության մեջ ժանրերի գործառնության բնութեական գծերին։ Լրագրողական գործունեության ժանրային բազմազանության և ժանրային համակարգերի առանձնահատկությունները հասկանալու համար մեր ուսումնասիրության առաջին մասում փորձել ենք, ընդհանուր առմամբ, տալ «ժանր» հասկացության բնութագիրը և ուսումնասիրել ենք ժանրերի գործառնության առանձնահատկություններն արվեստում, մասնավորապես, գրականության մեջ։ Մեր հետազոտության երկրորդ մասում մենք դիտարկել ենք «ժանր» հասկացությունն ու դրա բնութագրիչները լրագրողական գործունեության համատեքստում, որտեղ վեր ենք հանել բուն գործունեության առանձնահատկությունների (դրա գործառույթների, փոխակերպումների և բազմակողմանի սահմանումների), տեխնոլոգիական առաջընթացի և ժանրերի գործառնության (ձևավորում, հանրահռչակում, փոխակերպում, վերացում (մարում), վերածնունդ) միջև առկա հարաբերակցությունը: Այսպես՝ ժանրային բնութագրիչների նկարագրության և համեմատական վերլուծության միջոցով մենք կարող ենք ավելի լավ հասկանալ լրագրության, այդ թվում՝ ժամանակակից մուլտիմեդիա լրագրության մեջ ժանրերի գործառնման առանձնահատկությունները:
Keywords: մուլտիմեդիա լրագրություն; գրականագիտություն; ժանր; ֆորմատ; փոխակերպում