Պարույր Սևակի Դանիել Վարուժանը - Գաբրիելյան, Վազգեն (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2025)
Հայ մեծ բանաստեղծ, բանասիրական գիտությունների դոկտոր՝գրականագետ-գրաքննադատ  Պարույր Սևակի գիտական հետաքրքրությունների շրջանակում, սկսած ուսանողական տարիներից, եղել են թե՛ հայ միջնադարի, թե՛ նոր ու նորագույն  շրջանների ու ժամանակակից  գրողներ,  արդի գրաքննադատությանը հետաքրքրող տեսական խնդիրներ: Այս հոդվածը  անդրադարձ է հայ մեծ բանաստեղծ Դանիել Վարուժանի պոեզիայի  սևակյան մեկնաբանությանն ու գնահատությանը, որ սկսվել էր դեռ ուսանողական տարիներից ու շարունակվել կյանքի հետագա տարիներին:     Հոդվածում դիտարկման նյութ են դարձել Սևակի՝ տարբեր տարիների  անդրադարձները Վարուժանի ստեղծագործությանը, մասնավորապես Սևակի  1945թ. փետրվար թվակիր  ,,Վարուժանի պոեզիան,, ընդարձակ ուսումնասիրությունը: Հոդվածի նպատակն է  ցույց տալ, որ այդ ուսումնասիրությունը իրապես   գրականագիտական մի լուրջ հետազոտություն է, կառուցիկ՝ առաջադրույթներով,  փաստարկումներով ու եզրակացություններով,  ինքնատիպ  և նոր խոսք է  իր ժամանակի  /ինչու չէ՝ նաև հետագա / վարուժանագիտության մեջ:
Keywords: բանաստեղծություն; բանաստեղծական շարք; Դանիել Վարուժան; հայրենիք և հայրենասիրություն; ազգայինը և համազգայինը; ինչ-ը և ինչպես-ը; ներհակություն և երկընտրանք; իդեալ և իրականություն