Փոխակարգումը անգլերենի և հայերենի «տարիք» իմաստային դաշտում - Ադամյան, Մարիամ (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2025)
Սույն հոդվածը ուսումնասիրում է փոխակարգման դրսևորումները անգլերենի և հայերենի իմաստային դաշտում։ Փոխակարգումը սերող բառի խոսքիմասային փոփոխության արդյունքում նոր բառի ստեղծումն է, որը չի ենթադրում սերող բառի ձևի որևէ ձևաբանական փոփոխություն: Ուսումնասիրությունը ցույց տվեց, որ փոխակարգումը ավելի բնորոշ է անգլերենին, քան հայերենին, ինչը պայմանավորվում է հայերենի խոսքի մասերի կոնկրետ վերջավորությունների առկայությամբ։ Այս առումով հայերենը ցուցաբերում է ավելի կառուցվածքային մոտեցում, ինչը պայմանավորված է լեզվի թեքական համակարգով։ Ընդհանուր առմամբ, հետազոտությունն անդրադառնում է փոխակարգման նմանություններին և տարբերություններին լեզվական տարբեր համատեքստերում: Այն կարող է խորացնել մարդկային հասկացողությունը այն մասին, թե ինչպես են լեզուները ի վիճակի արտահայտելու մարդկային համընդհանուր  փորձառությունները:
Keywords: փոխակարգում; տարիք; իմաստային դաշտ; բայ-փոխակարգիչներ; տրանսպոզիցիա; բառակազմություն