Միլան Կունդերայի «Կեցության անտանելի թեթևությունը» վեպի կերպարների էքզիստենցիալ հիմքերը - Դադյան, Քրիստինե (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2025)
Ուսումնասիրության նպատակն է վերլուծել Միլան Կունդերայի «Կեցության ան-տանելի թեթևությունը» փիլիսոփայական վեպի կեցության թեթևության ու ծան-րության վերացական հասկացությունները կերպարների միջոցով: Գլխավոր կեր-պարները՝ բժիշկ Թոման, նրա կինը՝ Թերեզան, սիրուհին՝ Սաբինան, և Սաբինայի սիրելին՝ Ֆրանցը, տարբեր մոտեցումներ ունեն այս հասկացությունների նկատ-մամբ: Վեպում թեթևությունն ու ծանրությունն անընդհատ միահյուսվում են և ստեղծում ներքին բախումներ ու տառապանք։ Կունդերայի վեպի հերոսներն ապ-րում են մի աշխարհում, որտեղ կեցության թեթևությունն ու ծանրությունը՝ որպես հակադիր ուժեր, թափանցում են նրանց յուրաքանչյուր գործողության, յուրաքանչ-յուր ընտրության մեջ: Այդ ուժերը դառնում են ոչ միայն ստեղծագործության փիլի-սոփայական ֆոնը, այլ նաև որոշիչ գործոններ հերոսների կյանքում: Ուսումնասիրության խնդիրն է բացահայտել կեցության թեթևության և ծանրութ-յան միջև կապը՝ որպես փիլիսոփայական կատեգորիաներ, և թե ինչպես են դրանք ազդում մարդու ազատության և ճակատագրի վրա: Ուսումնասիրության արդիականությունը պայմանավորված է գրականության մեջ էքզիստենցիալ հարցերի նկատմամբ աճող հետաքրքրությամբ, ինչպես նաև գրա-կան ստեղծագործության համատեքստում փիլիսոփայական հասկացությունների ուսումնասիրմամբ:
Keywords: Միլան Կունդերա; հալոցքի ժամանակներ; չորրորդ պատի տեսություն; սիրային խաղի ատրիբուտ; էրոտիկա; սև պենյուար և գլխարկ; փիլիսոփայական բաղադրիչ; Էդիպուսի առասպել