Տերմինաբանական տեղաշարժեր. զանգվածային լրատվությա՞ն, թե՞ հաղորդակցության միջոցներ - Ավետիսյան, Յուրի (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2026)
Զանգվածային հաղորդակցության միջոցները (ԶՀՄ) ՀՀ-ում կայացած ինստիտուցիոնալ համակարգ է, որը կարևոր դեր է կատարում հանրային կառավարման գործում՝ իրացնելով իր տեղեկատվական, մշակութաբանական և սոցիալական գործառույթները։ ԶՀՄ համակարգը միաժամանակ անընդհատ կրում է փոփոխություններ ու զարգացումներ։ Դրանք  առնչվում են նաև նրա տերմինաբանությանը։Ժամանակակից մեդիագիտական գրականության մեջ շրջանառվում է «զանգվածային լրատվության միջոցներ» տերմինի փոփոխության հարցը: Հետազոտողի կարծիքով՝ ճշգրիտ լինելու համար նպատակահարմար է «զանգվածային լրատվության միջոցներ» (ԶԼՄ) տերմինի լրատվություն (informacion) բաղադրիչը փոխարինել հաղորդակցություն (communication) տերմինով՝ «զանգվածային հաղորդակցության միջոցներ» (ԶՀՄ): Հարցադրումը պայմանավորված է զանգվածային լրատվության միջոցների կառուցվածքային, գործառական և այլ կարգի փոփոխություններով:
Keywords: զանգվածային հաղորդակցության միջոցներ; մեդիա; գործառույթային փոփոխություն; փոխադարձ կապ; լսարան; ներգրավվածություն; կառուցվածքային փոփոխություն; միջազգային փորձ; լրատվություն