Բողոքելու մշակութային գործաբանական տարբերությունները անգլերենում - Պարոնյան, Շուշանիկ (ԲԱՆԲԵՐ ԵՐԵՎԱՆԻ ՀԱՄԱԼՍԱՐԱՆԻ. ԲԱՆԱՍԻՐՈՒԹՅՈՒՆ, 2026)
Լինելով սոցիալ-մշակութային երևույթ՝ լեզուն հնարավորություն է տալիս մարդկանց հաղորդակցվել հասարակության մյուս անդամների հետ։ Լեզվագործաբանական հետազոտություններում վերլուծվում խոսքային գործունեությունը և  ընդգծվում է իմաստ ստեղծելիս հետևյալ արտալեզվական գործոնները հաշվի առնելու անհրաժեշտությունը՝ խոսողների մտադրությունները, հաղորդակցական նպատակները, անձնական վերաբերմունքն ու զգացմունքները և նրանց սոցիալ-մշակութային բնութագրերը։ Սույն հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել բողոքի հաղորդակցական-գործաբանական առանձնահատկությունները անգլերենում ։ Բողոքը դասվում է արտահայտչական պոսքային ակտերի շարքին, որոնք արտահայտում են խոսողի զգացմունքները։ Իլոկուտիվ մակարդակում բողոքները բացասական հուզական ուղերձ են արտահայտում, բողոքողները դժգոհում են որոշակի իրավիճակից կամ գործողությունից։ Այս աշխատանքում կատարված գործնական նյութի ուսումնասիրությունը ցույց է տալիս, որ բողոքները, ինչպես մյուս խոսքային ակտերը, կարող են ձևակերպվել ուղղակի և անուղղակի խոսքային ակտերի օգնությամբ։ Ունենալով հակամարտային իլոկուտիվ բովանդակություն՝ բողոքը մեծապես կախված է հաղորդակցման գործընթացը կարգավորող քաղաքավարության սկզբունքներից։ Հետազոտությամբ պարզվում է, թե ինչպես են որոշակի սոցիալական գործոններ ազդում խոսողների լեզվական միավորների ընտրության վրա բողոքի գործընթացում։
Keywords: գործաբանություն; խոսքային ակտերի տեսություն; քաղաքավարության սկզբունքներ; բողոք; ուղղակի/անուղղակի խոսքի ակտեր