Զինված ուժերի վերադասավորման հիմնախնդիրները Հարավային Կովկասում Վրաստան-ԱՄՆ հարաբերությունների համատեքստում (1991-2019 թթ.) - Չախոյան Էդգար (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
Հոդվածում մանրամասն ներկայացվում են Հարավային Կովկասում զինված ուժերի վերադասավորման հիմնախնդիրները 1991-2019 թթ. Վրաստան-ԱՄՆ հարաբերությունների համատեքստում: Մանրակրկիտ քննարկվում են Վրաստանի ռազմաքաղաքական համագործակցության արևմտյան ուղղության խորացման՝ ԱՄՆ-ի հետ ռազմավարական դաշնակից լինելու պատճառները, ակնկալիքներն ու արդյունքները: Վերլուծվում են ԱՄՆ-ի կողմից Վրաստանում ռուսական ռազմաբազաների դուրսբերման և դրանց փոխարեն ամերիկյան ռազմաբազաների տեղակայման քաղաքականությանն ուղղված քայլերը, դրանից բխող տարածաշրջանային անվտանգության և կայունության պահպանման ռիսկերը, Վրաստանի ռազմական հնարավորություններն ու ռազմատեխնիկայի արդիականացման հարցերը: Հանգամանալից լուսաբանվում են այն փաստերն ու իրադարձությունները, որոնք վկայում են, որ Մ. Սաակաշվիլին ԱՄՆ աջակցությամբ 2004 թվականից պատրաստվել է պաշտոնական Թբիլիսիի վերահսկողությունից դուրս գտնվող տարածքների վերադարձմանը, անհրաժեշտության դեպքում՝ նույնիսկ ուժի կիրարկման միջոցով, ինչպես նաև Վրաստանում կատարվող փոփոխությունների անդրադարձը հարևան երկրների, մասնավորապես՝ ՀՀ վրա: Հոդվածում մեծ տեղ է հատկացված կողմերի միջև կնքված պայմանագրերի նշանակության ու ազդեցության շրջանակների ուսումնասիրությանն ու վերլուծությանը: Ամբողջապես քննության առարկա են դարձել Վրաստանի և ԱՄՆ-ի միջև ռազմաքաղաքական հարաբերությունների մեկնարկը, խորացումն ու հետագա զարգացումները: Առանձնահատուկ ուշադրություն է դարձված հետխորհրդային շրջանում Վրաստան-ԱՄՆ հարաբերությունների նպատակների ուսումնասիրմանը՝ տարածաշրջանի աշխարհաքաղաքական, էներգետիկ, հաղորդակցության ուղիների, հայեցակարգային և ռազմավարական հիմնախնդիրների առնչությամբ, ինչպես նաև քննարկվել է այդ հիմնախնդիրների ազդեցությունը երկու երկրների միջև փոխհարաբերությունների և տարածաշրջանային քաղաքականության վրա: