Գյումրի քաղաքի «Հոկտեմբեր» կինոթատրոնի ինտերիեր դիզայնը - Միքայելյան Ռուզաննա (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
«Հոկտեմբեր» կինոթատրոնն այն եզակի դիտադահլիճային կառույցներից է, որ գործում է 1926 թ. առ այսօր և ժամանցի կարևոր վայրերից մեկը համարվում Գյումրիում: Կինոթատրոնի շենքն իր արտաքին և ներքին լուծումներով ազգային նեոդասականության, էկլեկտիզմի և արդի մոդեռնիստական հոսանքների ամբողջությունն է արտացոլում: Այս առումով՝ Հայաստանում գործող կինոթատրոններից ոչ մեկում ժամանակաշրջանների և ոճերի նման միաձուլում չի հանդիպում, ինչն էլ բացառիկ հետաքրքրություն է ստեղծում տվյալ կինոթատրոնի ինտերիեր դիզայնի ուսումնասիրման և վերլուծության համար: Սույն ուսումնասիրության շրջանակներում փորձ է արվել դիտարկելու և վերլուծելու այդ ոճերի հորինվածքային համապատասխանությունը և համադրումը, կինոթատրոնի հատակագծման արդի խնդիրները, ինչպես նաև կինոթատրոնի առանցքային մաս համարվող կինոդահլիճի, գոտևորման, կոմպոզիցիոն խնդիրները, ինչպես նաև դահլիճի տեխնիկական հագեցվածությունը և հնարավորությունները: