Համիդյան ջարդերի հոգեբանական ազդեցությունների արտացոլումը Արփիար Արփիարյանի «Կարմիր ժամուց» վիպակում - Սարգսյան Նառա (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
Հոդվածում քննվել են 1894-1896 թթ. համիդյան ջարդերի, դրա քաղաքական դրդապատճառների հոգեբանական ազդեցությունների արտացոլումը Ա. Արփիարյանի «Կարմիր ժամուց» վիպակում: Նկատվել է, որ 1894-1896 թթ. առաջին ցեղասպանությամբ պայմանավորված, հոգեկերտվածքային փոփոխություններ կրած գրական հերոսի նոր տեսակի խնդիրը քննված չի եղել: Այդ հերոսի երկու` իրար լրացնող ու իրարամերժ տեսակների ստեղծման առաջին ու հաջողված փորձը` հանձինս տեր Հուսիկի և Հայրապետ էֆենդու, կատարել է Ա. Արփիարյանը «Կարմիր ժամուց» վիպակում: