Հայ մշակութային ժառանգության բռնյուրացման Ադրբեջանի քաղաքականությունը` ժառանգության պահպանության միջազգային սկզբունքների (իսկություն, ամբողջականություն, մշակութային կարեվորություն, բացառիկություն) լույսի ներքո - Տիգրանյան Արմինե (Պատմություն և մշակույթ, 2022)
Ադրբեջանի կողմից Արցախի մշակութային ժառանգության հանդեպ տարվող ագրեսիվ քաղաքականությունը չի սահմանափակվում միայն հայկական ժառանգությունը ոչնչացնելով, ավերելով և ֆիզիկական բռնության ենթարկելով․ գոյություն ունի և լայնորեն կիրառելի է շատ ավելի վտանգավոր քաղաքականություն, որով՝ արտաքուստ պահպանելով ժառանգության հիմնական կառուցվածքը, օտարվում է նրանից ամենակարևորը՝ հայկական ինքնությունը։ Ինքնության օտարումը տեղի է ունենում հայկական ժառանգության հիմնական գործառույթի փոփոխման, յուրացման, ադրբեջանականացման, թյուրքացման և այլ ճանապարհներով։ Հիշյալ քաղաքականությունըմշակութային ժառանգության պահպանության միջազգային հիմնական սկզբունքների՝ «իսկության», «մշակութային կարևորության», «ամբողջականության», «բացառիկության» սկզբունքների պահպանության կոպիտ խախտում է։ Նման գործելաոճը էական արգելք է նաև ժառանգության համալիր տարրերի, կենսունակության, բնականության սկզբունքների և մշակութային կենսամիջավայրի պահպանութանը։ Ադրբեջանը, պատմական փաստերը խեղաթյուրելով չեզոքացնում է ժառանգության իրական ավանդույթը, խաթարում է արժեքն իր հիմնական գործառույթով, իր ամբողջականությամբ՝ դետալներով, տարրերով ու ատրիբուտներով սերունդներին անխաթար փոխանցելու հնարավորությունը։ Հայկական արժեքները վերագրելով աղվաններին, թյուրքերին կամ ադրբեջանականացնելով դրանք, խլում է դրանք իր իրական տերերից՝արցախահայ համայնքից, ում կենսափորձի, գիտելիքների ու հմտություններին համապատասխան են դրանք ստեղծվել և պետք է պահպանվեն որպես այդպիսին։ Ժառանգության միջազգային սկզբունքների համաձայն, նրա հիմքում դրված գաղափարը, առաջացրած զգացմունքները, ժառանգության ներուժը, կրած ինֆորմացիան շատ հաճախ ավելին կարող են լինել, քան ինքնին կառույցը, բայց Ադրբեջանը հետևողականորեն նենգափոխում է դրանք։ Հայկական յուրացված ժառանգությունը արցախահայ համայնքի ստեղծագործ հանճարի մարմնացում է և վերջինիս պահպանությունը վերագրված է հենց արցախահայ համայնքին, բայց թիրախային կերպով շարունակաբար օտարվում է թե իր բնիկ ժողովրդից և թե ողջ աշխարհից։