Հայկական հոգևոր կենտրոնները և դրանց մշակությանին գործունեությունը Վրաստանում XIV-XV դարերում - Մելիքյան Լիլիթ (Պատմություն և մշակույթ, 2022)
Հոդվածը նվիրված է Վրաստանում հայկական գաղթօջախի հոգևոր-մշակութային կյանքի լուսաբանմանը XIV-XV դարերում։ Ուսումնասիրությունը հիմնված է Մեսրոպ Մաշտոցի անվան Մատենադարանի ձեռագիր աղբյուրների և վավերագրերի վրա։ Փորձ է արվում ներկայացնելու հայկական հոգևոր կենտրոնների գործունեությունը, դրանց կից գրչօջախների ու Հայաստանում գտնվող գրչակենտրոնների փոխառնչությունները, ճշգրտելու գրիչների ու մանրանկարիչների անձն ու գործունեությունը։ Հատուկ անրադաձ է կատարվել Տփղիսում գործող հայկական առաջին դպրոցի պատմության լուսաբանմանը։