Ներսես Աշտարակեցի-Միխայիլ Վորոնցով. նոր վավերագրեր հաստատված բարեկամությունից: - Հովհաննիսյան Հայկազ; Բայրամյան Կարեն (Պատմություն և մշակույթ, 2022)
Ամենայն հայոց կաթողիկոս Ներսես Աշտարակեցու ու Կովկասի փոխարքա Միխայիլ Վորոնցովի բարեկամական հարաբերությունների մասին մեզանում թռուցիկ հիշատակություններ կան։ Իսկ, որ այդ հարաբերությունները, բացի անձնականից, ունեցել են ընդգծված հայանպաստ ուղղվածություն, ակնհայտ իրողություն է: Ավելին՝ Մաշտոցյան Մատենադարանում Ա. Երիցյանի արխիվում պահպանված վավերագրերը հնարավորություն են տալիս բացահայտելու ու վերլուծելու այդ բարեկամության շատ դրվագներ, որոնք անշուշտ, պատմագիտական և աղբյուրագիտական նշանակություն ունեն։ Մյուս կողմից, ներկայացվող վավերագրերը մեկ անգամ ևս հաստատում են Ներսես Աշտարակեցու՝ որպես պետական գործչի իրողությունը, իր անձնական կապերը հայ ժողովրդին շահերին ծառայեցնելու նպատակադրությունը: