1920 թ. թուրք–հայկական պատերազմի լուսաբանումը Ալեքսանդրիայի «Արեւ» օրաթերթում - Ղանալանյան Տիգրան (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Սևրի պայմանագրի սոտարգրումը, թուրք–հայկական պատերազմը, Հայաստանի խորհրդայնացումը և զուգահեռ այլ իրադարձություններ լայն արձագանք գտան սփյուռքահայ մամուլում։ 1920 թ. այն տեղեկատվություն ստանալու անփոխարինելի սկզբնաղբյուր էր` այդ թվում բազմահազար եգիպտահայերի համար։ Ալեքսանդրիայում հրատարակվող «Արեւ» օրաթերթում լույս են տեսել բազմաթիվ հոդվածներ, վերլուծություններ, հեռագրական հաղորդումներ, արտատպություններ, որոնք առնչվում են թուրք–հայկական պատերազմին, երկու պետությունների միջև հարաբերություններին` այդ թվում Սևրի պայմանագրին, սահմանի որոշման խնդրին և այլն։ Ակնհայտ է, որ հայկական շրջանակներում կար չհիմնավորված լավատեսություն, իրականության սխալ գնահատական, ինչի հետևանքով ակնկալվում էր, որ Թուրքիայի դեմ պատերազմ սկսելու դեպքում Հայաստանի Հանրապետությունը կկարողանա ազատագրել Արևմտյան Հայաստանի նահանգները։ Այս տրամադրությունները շարունակվում էին նաև պատերազմի առաջին շաբաթներին, երբ տիրապետող էին լավատեսական լուրերը, այնինչ իրականությունը ամբողջությամբ հակառակն էր։ Հետաքրքրական է Կարսի անկման պարագան, ու հատկապես դրա վերագրավման մասին ասեկոսեները։ Պատերազմի վերջին փուլում ու դրանից հետո սկսվում է պարտության մեջ մեղավորներ գտնելու փնտրտուքը, որտեղ կուսակցական հակասությունները կարևոր նշանակություն ունեին։ 1920 թ. պատերազմի ընկալումն ու մեկնաբանումը որոշակի զուգահեռներ ունեն 2020 թ. Արցախյան պատերազմի հետ (սեփական ուժերի անհիմն գերագնահատում ու հակառակորդի զորքերի թերագնահատում, դավաճանների ու մեղավորների փնտրտուք և այլն)։