Իսրայելը և Հայոց ցեղասպանության ճանաչման հիմնահարցը - Մինասյան Էդիկ; Ղարիբյան Ալիկ; Գալստյան Գայանե (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Այս հոդվածը նպատակ ունի հնարավորինս վերագնահատել և վերարժևորել Իսրայելի քաղաքականության սկզբունքները Հայոց ցեղասպանության ճանաչման, դրա հետևանքների և ճանաչմանը խոչընդոտող գործոնների վերաբերյալ։ Առանձնահատուկ շեշտադրում է արվում տնտեսական և տեխնոլոգիական համագործակցության ոլորտում հայ-իսրայելական հարաբերությունների զարգացման վրա։ Վերջին տարիներին տեղի ունեցած աշխարհաքաղաքական իրադարձությունների համատեքստում ընդգծվում է տարածաշրջանում այդ հարաբերությունների վերաիմաստավորման անհրաժեշտությունը՝ մեծացնելով երրորդ երկրների դերն ու ազդեցությունը։ Իսրայելի կողմից Հայոց ցեղասպանության ճանաչումը բարոյական, քաղաքական և քաղաքակրթական նշանակություն ունի երկու ժողովուրդների միջև հարաբերությունների զարգացման և արդարության հաստատման տեսանկյունից։