Երկրորդ աշխարհամարտի և դրա հետևանքների շուրջ պատմական բանավեճը Եվրոպական միություն-Ռուսաստան հարաբերությունների համատեքստում - Տետեյան Արշալույս (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Հոդվածը նվիրված է Եվրոպական միության և Ռուսաստանի հարաբերությունների համատեքստում «հիշողության քաղաքականության» տեղի և դերի վերլուծությանը: Ո՞վ է հաղթել պատերազում, ի՞նչ նշանակություն է ունեցել երկրորդ ճակատի բացումը, Կարմիր բանակի գործողությունները Արևելյան և Կենտրոնական Եվրոպայում և բազմաթիվ այն հիմնահարցեր մշտապես եղել են բանավեճի առարկա ռուսաստանյան և արևմտյան պատմաբանների միջև: Վերջին տարիներին այս հիմնահարցերը դարձել են ԵՄ-ի և Ռուսաստանի առանց այդ էլ խիստ լարված հարաբերությունների անբաժանելի մասը: Ռուսական քաղաքական և հասարակական շրջանակների կողմից բացասական արձագանք են ստանում Երկրորդ աշխարհամարտի և դրա արդյունքների վերաբերյալ Եվրոպական խորհրդարանի, Եվրոպայի խորհրդի կողմից ընդունված բանաձևերը: Ներկայացված հոդվածի շրջանակներում ԵՄ-ի և Ռուսաստանի հարաբերությունների համատեքստում պատմական բանավեճը ներկայացվում է ԵՄ-ի արևելյան քաղաքականության ակտիվացման տարբեր փուլերում՝ Եվրոպական հարևանության քաղաքականության իրագործումից մինչև Արևելյան գործընկերություն նախաձեռնություն: