Կոստանդնուպոլսում Հայաստանի Հանրապետության պատվիրակության հանդիպումները Գերմանական դեսպանի հետ Գերմանիայի ոչ հայանպաստ ծրագրերը (1918 թվականի հունիս) - Պետրոսյան Գեղամ (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Հոդվածում վերլուծված է Կոստանդնուպոլսում Հայաստանի Հանրապետության պատվիրակության հանդիպումները Գերմանական դեսպանի հետ: Այս առումով հատուկ ուշադրություն է դարձվում 1918 թվականի հունիսին ընդունված Գերմանիայի ոչ հայանպաստ ծրագրերին: Հոդվածում դիտարկված է այն հանգամանը, որ Գերմանիայի ռազմաքաղաքական ղեկավարությունը անթաքույց հասկացնում էր հայ դիվանագետներին, որ տարածաշրջանում ստեղծված բարդ ու հակասական իրադրությունում չի կարող հանուն հայերի վտանգել իր հարաբերությունները դաշնակից Թուրքիայի հետ: Բեռլինում հայկական պատվիրակությունը փաստում է, որ Գերմանիայի արտաքին գործերի նախարարությունը խոչընդոտում էր հայ դիվանագետներին՝ տարածելու Հայաստանի սահմաններով պատրաստած գունավոր քարտեզի, հուշագրերի ու հայանպաստ դիվանագիտական այլ նյութերը Ռայխստագի պատգամավորների, Բեռլինում հավատարմագրված տարբեր երկրների դեսպանների, ինչպես նաև պետական, քաղաքական ու հասարակական մի շարք գործիչների շրջանում: