Երևանի Պետական Համալսարանի պատմության թանգարանի հնագիտական ցուցահանդես - Վարդանեսովա Տատյանա (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
«Երևանի Պետական Համալսարանի պրոֆ. Լ. Ղարիբջանյանի անվան Պատմության Թանգարանը»» ցուցադրում է Հայաստանի ամենամեծ բուհերից մեկի՝ ԵՊՀ-ի պատմությունը, որը 2019 թվականին նշեց իր հարյուրամյակը։ 2009 թվականին ԵՊՀ-ի հիմնադրման 90-ամյակի կապակցությամբ թանգարանը վերակառուցվել է, իսկ նրա ցուցահանդեսը վերստեղծվել է ընդարձակ ցուցադրական և պահեստային նյութերի հիման վրա: Նոր ցուցադրության ստեղծման ժամանակ թանգարանի ֆոնդերում հայտնաբերվել են Հայաստանի տարածքում կատարված պեղումների հնագիտական նյութերով արկղեր։ Այս արտեֆակտները ԵՊՀ-ի հնագիտության ամբիոնի անցած հնագիտական արշավախմբերի արդյունքն են, որոնք հավաքվել են երկար տարիների ընթացքում։ Այս հնագիտության նյութը առանց փաստաթղթերի էր և երբեք չի ցուցադրվել: Հավաքածուն պահանջում էր վերականգնում և նկարագրություն: Նոր ցուցադրություն ստեղծելիս որոշվել է հնագիտական նյութի մի մասըը ներկայացնել առանձին ցուցադրության տեսքով, որը օրգանապես կներառվի թանգարանի ընդհանուր հայեցակարգի մեջ: Այս հնագիտական ցուցահանդեսի վրա աշխատելու ընթացքում ցուցանմուշների մի մասը վերականգնվել է «ԵՊՀ Հայագիտական ինստիտուտի հնագիտական լաբորատորիայում,», իսկ որոշները մնացել են ֆոնդերում։ 2023 թվականին հնագիտական լաբորատորիայի և թանգարանի համատեղ աշխատանքը վերսկսվել է։ Որոշ հնագիտական նյութերի վերականգնման, ուսումնասիրության և վերագրման նպատակով թանգարանի ֆոնդից «Հնագիտական լաբորատորիա» են տեղափոխվել վաղ բրոնզի և միջնադարի խեցեղենը: Հոդվածը նվիրված է այս նյութի վերականգնման և վերագրման աշխատանքների վերլուծության։