Ադրբեջանի Հանրապետության կողմից Արցախի պատմաճարտարապետական հուշարձանների բռնայուրացման շարունակականության վկայություններից - Սարումյան Նունե (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածում փորձ է կատարվում լուսաբանելու հայկական Արցախ աշխարհում Ադրբեջանի հայատյաց իշխանությունների կողմից որդեգրած բազմաթիվ հայկական եկեղեցիների, վանքերի, գրադարանների, թանգարանների և այլ պատմաճարտարապետական հուշարձանների պատմական ճակատագրի խեղաթյուրման ու ոչնչացման քաղաքականությունը։ Ներկայացվում է, որ ադրբեջանական իշխանությունները ոչ միայն ոչնչացնում էին հայ մշակույթի հետքերը, այլև փորձում էին աղվանականացնել այն ամենը ինչը հայկական էր։ Բացահայտվում է Ադրբեջանի Հանրապետության կողմից Արցախի պատմաճարտարապետական հուշարձանների բռնայուրացման գործողությունների շարունակականությունը, պարզաբանելով դրա բուն նպատակը, այն է Արցախի հայկականության վերացումը։