Նկարիչ Մասիս Արմեն Բահադորյանի կյանքն ու իր նատյուրմորտները - Չուգասզյան Լևոն (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հայ ժողովրդի ծոցից ելած հազարավոր արվեստագետների անունները, կենսագրական մանրամասները և ստեղծագործությունները թաղված են մոռացության ավազների տակ: Անթիվ, անհամար միջնադարյան նկարազարդ ձեռագրեր, գորգեր, ոսկերչության, խեցեգործության նմուշներ, սրբապատկերներ, նոր ժամանակների նկարներ, քանդակներ գտնվում են աշխարհի, նաև Հայաստանի թանգարաններում և մասնավոր անհատների մոտ, հարյուրավոր խաչքարեր սփռված են Հայաստանի և շրջակա երկրների տարածքում: Դրանից բացի հայկական սփյուռքում ապրած բազմաթիվ արվեստագետներ լրիվ մոռացված են:Նրանց ժառանգությունը կամ գտնվում է հարազատների հավաքածուներում կամ սփռված է զանազան թանգարաններում և հայտնի չի որտեղ: Այդ ամբողջ գեղարվեստական ժառանգությունը կարոտ է ուսումնասիրման: Հայ արվեստի բազմաթիվ գործիչներ և երկեր առ այսօր սպասում են իրենց ուսումնասիրողներին: