Սումգայիթյան ողբերգությունը խորհրդային պարբերական մամուլում 1988 թ. հոկտեմբեր ամսին - Սերոբյան Սուսաննա (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
1988թ. փետրվարի 27-29-ը Բաքվից 25-30 կմ հեռավորության վրա գտնվող բազմազգ Սումգայիթում սանձազերծվեց հայության սպանդը, որը ցնցեց քաղաքակիրթ հանրությանը: Հեղինակը քննության էա ռնում 1988թ.հոկտեմբեր ամսին խորհրդային մամուլի՝սումգայիթյան իրողություններին վերաբերող հրապարակումները: Խորհրդային կենտրոնական մամուլը ապակողմնորոշեց ընթերցողին՝ խեղաթյուրելով փաստերը և չտալով սումգայիթյան ողբերգության իրավաքաղաքական ու բարոյական գնահատականը, չորակելով այն որպես ցեղասպանություն: 1988թ. Հոկտեմբեր ամսին խորհրդային հանրապետական և ԼՂ մամուլը ապահովեց բազմակարծություն և հանրույթի ու տեղեկատվության իրական կապ՝լուսաբանելով սումգայիթյան ողբերգության արմատները և պատճառահետևանքային կապերը: