Ռուսաստանի դերը Հարավային Կովկասում անվտանգության ապահովման գործում ադրբեջանաարցախյան հակամարտության կարգավորման համատեքստում - Հասան-Ջալալյան Ստեփան (Պատմություն և մշակույթ, 2024)
Հոդվածի նպատակն է, հիմնվելով հարցին վերաբերող աղբյուրների վրա, պարզել Ռուսաստանի դերը Հարավային Կովկասում անվտանգության ապահովման գործում ադրբեջանաարցախյան հակամարտության կարգավորման համատեքստում: Հոդվածը շարադրված է համապատասխան փաստաթղթերի համադրման, համեմատական ուսումնասիրության ու քննական վերլուծության մեթոդներով: Հարցին վերաբերելի փաստերի ու փաստաթղթերի համադիր քննությամբ հանգել ենք այն եզրակացության, որ Ադրբեջան-Արցախ երրորդ պատերազմից հետո պաշտոնական Մոսկվան արմատապես վերանայել է իր մոտեցումն ադրբեջանաարցախյան հակամարտության կարգավորման վերաբերյալ՝ գրանցելով հետընթաց հակամարտության կողմերից մեկի՝ Արցախի սպասելիքների տեսանկյունից: Ռուսաստանին՝ որպես տարածաշրջանային ավանդական միջնորդի, որի միջնորդությամբ նույնպես Հայաստանի ու Ադրբեջանի միջև տեղի են ունեցել բանակցություններ ինչպես ադրբեջանաարցախյան հակամարտության, այնպես էլ Հայաստանի ու Ադրբեջանի միջև հարաբերությունների կարգավորմանն առնչվող հարցերի շուրջ, չի հաջողվել հակամարտող կողմերին առաջարկել խնդրահարույց հարցերի շուրջ փոխընդունելի լուծումներ: