Մամուլի անդրադարձը 2016թ. ապրիլյան պատերազմին - Ավանեսյան Իսկուհի (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
2016թ. ապրիլյան պատերազմը, որը ՝հայտնի նաև քառօրյա պատերազմ անունով, լայնամաշտաբ ռազմական գործողությունն էր Արցախի Հանրապետության Պաշտպանության բանակի և Ադրբեջանի Հանրապետության զինված ուժերի միջև արցախա-ադրբեջանական շփման գծի ողջ երկայնքով: Քառօրյա մարտերը կարճաժամկետ կտրվածքով կանխեցին լայնամասշտաբ պատերազմը, տապալեցին բանակցային գործընթացում բեկում մտցնելու և լուծում պարտադրելու լծակ ստանալու՝ Բաքվի պլանները: Սույն հոդվածում ներկայացված է 2016թ. ապրիլյան պատերազմի ընթացքում հակամարտող կողմների լրատվականների և միջազգային մեդիա դաշտի կողմից պատերազմի լուսաբանումը: Ապրիլյան պատերազմը ևս մեկ անգամ ցույց տվեց ռազմական գործողությունների լուսաբանման գործում ԶԼՄ-ների կարևորությունը: Հատկանշական է, որ հայկական լրատվականները կարողացան իրականացնել համակարգված աշխատանքը, ինչը թույլ չտվեց հայ հանրության մեջ խուճապի, վախի առաջացմանը: Ադրբեջանական կողմը կարևորեց լրատվամիջոցների դերը զինված ընդհարմանն ուղեկցող տեղեկատվական գործողություններում։ Դրա ապացույցն էին պատերազմի օրերին ադրբեջանական մեդիա-դաշտում զետեղված նյութերի քանակը և բնույթը, որոնք ներկայացնում էին ադրբեջանական տեսանկյունից իրադարձությունների ընթացքը: Նկատելի էր, որ ադրբեջանական մամուլի ջանքերը քարոզչական աշխատանքներում և ապատեղեկատվության մեջ, ինչը սպասված արդյունքը չտվեց: Ադրբեջանի սանձազերծած ագրեսիան անուղղակիորեն նպաստեց նրան, որ նաև միջազգային լրատվամիջոցների շնորհիվ Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունը հայտնվեց միջազգային հանրության ուշադրության կենտրոնում: