Հայ-ռուսական ռազմաքաղաքական գործակցության համակարգը եվ ՌԴ 102-րդ ռազմաբազան - Ղևոնդյան Ալեն (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հայ-ռուսական ռազմավարական գործակցային հարաբերությունները ավանդաբար եղել ու մնում են Հվ.Կովկասի աշխարհաքաղաքական գործընթացների կարևորագույն բաղադրիչներից մեկը: Դրանք ավանդաբար արտացոլել են երկու պետությունների շահերը ու մոտեցումները անկախության վաղ շրջանում, ինչպես նաև տարածաշրջանի հետագա աշխարհաքաղաքական գործընթացքներում: Հոդվածում դիտարկվում է ՀՀ-ի անվտանգության ապահովման գործընթացքում ՌԴ-ի հետ համագործակցության ուղին ու դրա ձևաչափերը: Հատուկ ուշադրություն է դարձվում երկու երկրների ռազմաքաղաքական շփումների տարբեր կողմերի վրա, քննարկվում են հայ-ռուսական ռազմավարական գորխակցության ու դաշնակցային հարաբերությունների քաղաքական, իրավապայմանագրային, ռազմատեխնիկական ու պաշտպանական քաղաքականության պլանավորման ոլորտները: Տեսահայեցակարգային դիրքերից ներկայացվում ու մեկնաբանվում է «ռազմավարական գործակցություն» հասկացությունը, որը հանդիսանում է ՀՀ-ՌԴ հարաբերությունների բնորոշման ավանդական որակումը: Հոդվածում առանձին քննարկման ու վերլուծության առարկա է դառնում ՌԴ 102-ի ռազմաբազային կառուցվածքային ու ֆունկցիոնալ բնութագիրը, որից եզրակացվում է, որ այն համաբանակային ստորաբաժանում է, ուր առկա են ռազամատեխնիակկան ամենատարբեր խնդիրներ լուծող զինտեխնիկա և ստորաբաժանումներ: Կարծիք է հայտնվում, որ մի կողմից՝ գերտերության, մյուս կողմից՝ փոքր ռեսուրսներ ունեցող պետությունների գործակցային հարաբերություններում խնդիրների ծագումը պայմանավորված է այդ երկրների շահերի ու հետաքրքրությունների՝ միմյանցից տարբերվող մասշտաբով ու ռեսուրսներով, նոր աշխարհաքաղաքական իրավիճակներում շահերի տարբերվող ընկալումներով: