Լուսանկարը որպես հայագիտության ուսումնասիրման աղբյուր և պատմության վավերագրման փաստացի վկայություն - Թաջարյան Իվեթ (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Լուսանկարչության հայտնագործումից ի վեր տարբեր մասնագետներ իրենց ուսումնասիրությունները լիարժեք և ավելի ընկալելի դարձնելու համար սկսեցին համագործակցել լուսանկարիչների հետ։ Գրավոր տեքստերին ուղեկցող յուրաքանչյուր լուսանկար իր առաքելությամբ բացառիկ է։ XIX դարից ի վեր Հայոց պատմության տարբեր իրադարձությունների հետքերը կարելի է տեսնել լուսանկարներում` որպես պատկերավոր ապացույց, մեր օրերում` որպես հայագիտության ուսումնասիրման աղբյուր և պատմության վավերագրման փաստացի վկայություն։ Հոդվածում ներկայացված տարաբնույթ օրինակները ապացուցում են, որ մեր օրերում գիտնականների հետազոտությունները ամբողջականացնելու տեսանկյունից լուսանկարները անհերքելի փաստեր են: