Պատմությունը որպես ամերիկյան ինքնության ձեվավորման և վերաիմաստավորման գործընթաց Մտորումներ Տիգրան Եփրեմյանի «ԱՄՆ պատմություն» բուհական դասագրքի առթիվ - Հովհաննիսյան Սմբատ; Ստեփանյան Ալբերտ; Գասպարյան Կարեն (Պատմություն և մշակույթ, 2026)
Հոդվածը քննարկում է Տիգրան Եփրեմյանի «ԱՄՆ պատմություն» բուհական դասագիրքը՝ վերլուծելով այն թե՛ հետազոտական, թե՛ մանկավարժական տեսանկյուններից: Հեղինակները ներկայացնում են դասագրքի մեթոդաբանական հիմնարար մոտեցումները, ընդգծելով միջգիտակարգային մեթոդաբանությունը, ամերիկյան ինքնության հարացույցների ուսումնասիրությունը, ճգնաժամերի դիտարկումը որպես զարգացման խթաններ և պետական կառույցների գործառույթների վերլուծությունը: Բացի այս հաստատութային [ինստիտուցիոնալ] հարցերից, դասագիրքը քննարկում է ամերիկյան ազգային ինքնության հիմնական տարրերի պատմական զարգացումը՝ գիտություն և տեխնոլոգիա, մշակույթ և կրոն, սոցիալական հոգեբանություն և քաղաքացիական ազատություններ՝ հիմնված ժամանակակից հումանիտար գիտությունների վրա: Այս տեսանկյունից, ամերիկյան էլիտար խմբերի, տարբեր սոցիալական շարժումների և ականավոր անձնավորությունների գործունեությունը մանրակրկիտ վերլուծված և մեկնաբանված է դասագրքում։ Պատմության դասավանդման գործունեության կարևոր ասպեկտների հանդեպ մտահոգությունը կենտրոնական տեղ է գրավում Եփրեմյանի դասագրքում: Այն նպատակ ունի զարգացնել ուսանողների քննադատական մոտեցումը ամերիկյան պատմության ընթացքի և դրա հիմնական դասերի նկատմամբ, որոնք պետք է յուրացվեն և մոդելավորվեն որպես պատմության և հումանիտար գիտությունների ուսուցման կարևոր խնդիրներ: Այս ամենը ընդգծում է Եփրեմյանի դասագրքի կարևորությունը ուսանողների և լայն հասարակության համար: