Քաղաքական իրադրությունը Հայաստանում 1920 թ. և 2018 թ. իշխանափոխությունից հետո (համեմատական վերլուծություն) - Մակարյան, Լիլիթ (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
1920 թ. Թուրքիան պատերազմական նախապատրաստություն էր տեսնում ՀՀ վրա հարձակվելու համար: Մ. Քեմալը հասկանում էր, որ Ռուսաստանը ևս ունի Անդրկովկասը նվաճելու ծրագիր, և ավելի իրական էր համարում Անդրկովկասի բաժանումը Թուրքիայի և Ռուսաստանի միջև: Մինչ Թուրքիան 1920 թ. սեպտեմբերից զավթում էր ՀՀ տարածքները, ԱՄՆ նախագահ Վ. Վիլսոնի Իրավարար վճռով ՀՀ-ին Արևմտյան Հայաստանից տրվելու էր 90 հազ. կմ2 տարածք: Ռուսաստանը իր առջև խնդիր էր դրել խորհրդայնացնել տարածաշրջանը և Թուրքիայի միջոցով խորհրդային կարգեր հաստատել նաև Արևելքի երկրներում:Թուրքիան տարածաշրջանում իր ծրագրերը փորձեց իրագործել նաև 2016 թ. ապրիլին` Արցախի դեմ Ադրբեջանի ձեռքով սանձազերծելով ռազմական գործողություններ, որոնք ձախողվեցին: Թուրքիայի համար նպաստավոր պայմաններ ստեղծվեցին 2018 թ. ՀՀ-ում իշխանափոխությունից հետո, երբ հասարակությունը պառակտվել էր, պաշտոններում նշանակվում էին ոչ կոմպետենտ պաշտոնյաներ, տեղի էին ունենում բանակի բարձրագույն սպայակազմի բարոյազրկում, արտաքին քաղաքականության ձախողումներ: 2020 թ. Թուրքիայի զավթողական ծրագրերի համար նոր հնարավորություններ ստեղծեց «Covid-19» համավարակը, որի հետևանքով Հայաստանը հայտնվեց ամբողջական շրջափակման մեջ:
Keywords: խորհրդային; իշխանափոխություն; տարածաշրջան; պատերազմ; համավարակ