Ադրբեջանցի իսլամականների ակտիվությունը Կովկասում և Մերձավոր Արևելքում - Գրիգորյան, Սարգիս (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
20-րդ դարի վերջից և 21-րդ դարի սկզբից մուսուլմանական երկրներում սկսված վերափոխումներն իրենց ազդեցությունն ունեցան իսլամական ծայրահեղական նոր ալիքի բարձրացման վրա աշխարհի մուսուլմանաբնակ հատվածներում, այդ թվում` Կովկասյան տարածաշրջանում, մասնավորապես Ադրբեջանում: Այդ առումով Ադրբեջանում տեսանելի է իսլամական ծայրահեղականության ակտիվություն և Կովկասյան և Մերձավորարևելյան տարածաշրջաններում  ադրբեջանցի իսլամականների ակտիվ  ներգրավվածություն: Սույն հոդվածում ուսումնասիրվում են ադրբեջանցի իսլամականների ակտիվությունը, դրա պատճառները, առարկայական կիրարկումները, գործողությունների արեալը, վտանգներն ու սպառնալիքները Կովկասում և Մերձավոր Արևելքում: Այդ դրսևորումները տեսանելի են հատկապես սուննի ադրբեջանցիների շրջանում:
Keywords: Իսլամականներ; ծայրահեղականություն; Ադրբեջան; «Իսլամական պետություն»; Կովկաս; Մերձավոր Արևելք