Ուրուգվայի հայկական համայնքը - Մինասյան, Արևշատ (Պատմություն և մշակույթ, 2021)
Սույն հոդվածը ներկայացնում է Ուրուգվայում   ձևավորված  հայկական համայնքի ստեղծման պատմությունը՝ սկսած առաջին հայերի հաստատումից մինչև արդի փուլը։ Հոդվածում քննության է վերցված մի շարք խոշոր հայրենանվեր ձեռնարկներ, որոնք  իրականացվել է Ուրուգվայի հայկական համայնքում։              Հոդվածը բաղկացած է հինգ մասից. առաջին մասում ներկայացված են Ուրուգվայում առաջին հայերի հաստատումը․ որոշակի թվագրական հաշվարկներ, Ուրուգվայում հայերի հաստաստման նախադրյալները և հիմնական պատճառները։ Երկրորդ մասում ներկայացված է Ուրուգվայի  հայկական համայնքի կազմավորումը։ Ապա խոսվում է համայնքում գործող կրթական, հասարակական-քաղաքական կառույցների և մշակույթային կենտրոնների կողմից իրականացված ձեռնարկների մասին, որոնք կարևոր դեր ունեն  Ուրուգվայում հայապահպանության  գործում։             Աշխատանքի նպատակն է հայրենիք-սփյուռք փոխհարաբերությունների համատեքստում բարձրացնել սփյուռքում ձևավորված  համայնքի դերակատարումը հայապահպանության գործում։
Keywords: հայկական համայնք; հայրենիք; սփյուռք; եկեղեցի; դպրոց; ռադիոժամ; Մոնտեվիդեո; հայապահպանություն