Սառը պատերազմյան տարիների խորհրդա-թուրքական փոխհարաբերությունների շուրջ - Մելքոնյան, Քրիստինե (Պատմություն և մշակույթ, 2023)
Աշխարհաքաղաքական արդի զարգացումների բնույթն ըմբռնելու համար անհրաժեշտ է ուսումնասիրել XX դարի երկրորդ կեսին ընթացող գործընթացները, քանզի «սառը պատերազմը» և ներկայիս զարգացումներն ունեն որոշակի ընդհանրություններ, որոնց համեմատությունն ու  վերլուծությունը կարող են նպաստել քաղաքական հեռանկարների վերաբերյալ հիմնավորված կանխատեսումներ կատարելուն: Հատկապես կարևոր է սառը պատերազմի տարիների խորհրդա-թուրքական հարաբերությունների ուսումնասիրությունը, ինչը ոչ միայն հնարավորություն է տալիս միջազգային ռազմաքաղաքական առճակատման ձևավորման համատեքստում հասկանալու ԽՍՀՄ-ի և Թուրքիայի արտաքին քաղաքական ռազմավարության ձևավորման և փոխակերպումների դրդապատճառները, այլև վերհանելու այն խորքային գործընթացները, որոնք ազդել են այդ տարիների երկու երկրների հարաբերությունների բնույթի և զարգացման վրա:Հոդվածում փորձ է արվում դիտարկելու սառը պատերազմի տարիներին խորհրդա-թուրքական հարաբերությունների և զարգացման փուլերը առանձնահատկությունները: Հատկապես անդրադարձ է կատարվում անցյալ դարի 1960-1970-ականները` ներկայացնելով այն միջազգային գործընթացները, որոնք նպաստել են խորհրդա-թուրքական հարաբերությունների բարելավմանը:
Keywords: Սառը պատերազմ; Թուրքիա; ԽՍՀՄ; խորհրդա-թուրքական հարաբերություններ; հակախորհրդայինքաղաքականություն; Կիպրոսի ճգնաժամ