Ադրբեջանի Հանրապետության կողմից Արցախի պատմաճարտարապետական հուշարձանների բռնայուրացման շարունակականության վկայություններից - Սարումյան, Նունե (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածում փորձ է կատարվում լուսաբանելու հայկական Արցախ աշխարհում Ադրբեջանի հայատյաց իշխանությունների կողմից որդեգրած բազմաթիվ հայկական եկեղեցիների, վանքերի, գրադարանների, թանգարանների և այլ պատմաճարտարապետական հուշարձանների պատմական ճակատագրի խեղաթյուրման ու ոչնչացման քաղաքականությունը։Ներկայացվում է, որ ադրբեջանական իշխանությունները ոչ միայն ոչնչացնում էին հայ մշակույթի հետքերը, այլև փորձում էին աղվանականացնել այն ամենը ինչը հայկական էր։Բացահայտվում է Ադրբեջանի Հանրապետության կողմից Արցախի պատմաճարտարապետական հուշարձանների բռնայուրացման գործողությունների շարունակականությունը, պարզաբանելով դրա բուն նպատակը, այն է Արցախի հայկականության վերացումը։
Keywords: Արցախ; բռնայուրացում; պատմաճարտարապետական հուշարձաններ; եկեղեցի; վանական համալիր; հայկական պատմական գերեզմանատուն; հնագիտական բնակավայր; Երևանյան դարպասներ; խեղաթյուրում; մշակութային ժառանգության յուրացում