Ժամանակի ընկալումը տարբեր դարերում - Էյնաթյան, Ջուլիետա (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Տարածության հետ մեկտեղ ժամանակը մատերիայի գոյության հիմնական ձևն է։ Այն գոյություն ունի օբյեկտիվորեն ու անբաժանելիորեն կապված է շարժվող մատերային:Սկսած հնագույն ժամանակներից՝ աստղագիտական երևույթները հիմք են ստեղծել ժամանակի չափման համար։ II հազարամյակի երկրորդ կեսին ի հայտ են եկել աստղագիտության հաշվողական մեթոդները։ Ք.ա. VIII դարի կեսերից ի վեր մաթեմատիկական աստղագիտությունը երկար ճանապարհ է անցել խավարումների ամսաթվերի կանխատեսումից՝ օգտագործելով լուսնի խավարումների ցուցակները:
Keywords: ժամանակ; տարածություն; մատերիա; բնություն; աստղագուշակություն; աստղագիտություն; Արեգակ; Լուսին