Գեներալ Վասիլի (Բարսեղ) Բեհբութովը Ղրիմի (Արևելյան) պատերազմում - Եղիազարյան, Կարինե (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածը նվիրված է նշանավոր հայ զորավար Վասիլի Բեհբութովի գործունեության լուսաբանմանը Արևելյան (Ղրիմի) պատերազմում, դրա մաս կազմող Բաշ-Քադըքլարի և Քյուրուկ-Դարայի ճակատամարտերում։ Հայ ժողովրդի գործիչներն իրենց մարտական ​​վարպետությամբ ու սխրանքներով արժանի ավանդ են ներդրել 19-րդ դարի և 20-րդ դարի սկզբի ռուսական բանակի հաղթանակներում՝ մեծապես նպաստելով ռուսական զինված ուժերի փառքի տարածմանը։Ռուսական բանակում ծառայող հայ գեներալների փայլուն համաստեղությունում իր ուրույն տեղն ունի Վասիլի Բեհբութովը։ Բեհբութովը հայ ժողովրդի քաջարի ոգու արտահայտությունն է, հայ և ռուս ժողովուրդների մարտական ​​բարեկամության կենդանի մարմնացում։ Որպես հմուտ ու խիզախ զորավար՝ նա մեծ ժողովրդականություն էր վայելում ինչպես իր ժամանակակիցների, այնպես էլ հետագա սերունդների շրջանում։
Keywords: Վասիլի (Բարսեղ) Բեհբութով; Ղրիմի (Արևելյան) պատերազմ; Կովկասյան ճակատ; Աբդի- փաշա; Բայանդուրի ճակատամարտ; Բաշ-Քադըքլար; Քյուրուկ-դարա