Մամուլի անդրադարձը 2016թ. ապրիլյան պատերազմին - Ավանեսյան, Իսկուհի (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
2016թ. ապրիլյան պատերազմը, որը ՝հայտնի  նաև քառօրյա պատերազմ անունով, լայնամաշտաբ ռազմական գործողությունն էր Արցախի Հանրապետության Պաշտպանության բանակի և Ադրբեջանի Հանրապետության զինված ուժերի միջև արցախա-ադրբեջանական շփման գծի ողջ երկայնքով:      Քառօրյա մարտերը կարճաժամկետ կտրվածքով կանխեցին լայնամասշտաբ պատերազմը, տապալեցին բանակցային գործընթացում բեկում մտցնելու և լուծում պարտադրելու լծակ ստանալու՝ Բաքվի պլանները:       Սույն հոդվածում  ներկայացված  է  2016թ. ապրիլյան պատերազմի ընթացքում հակամարտող կողմների լրատվականների  և միջազգային մեդիա դաշտի կողմից պատերազմի լուսաբանումը:         Ապրիլյան պատերազմը ևս մեկ անգամ ցույց տվեց ռազմական գործողությունների լուսաբանման գործում ԶԼՄ-ների կարևորությունը:       Հատկանշական է, որ  հայկական լրատվականները կարողացան   իրականացնել համակարգված աշխատանքը, ինչը թույլ  չտվեց հայ հանրության մեջ խուճապի, վախի առաջացմանը:     Ադրբեջանական կողմը կարևորեց լրատվամիջոցների դերը զինված ընդհարմանն ուղեկցող տեղեկատվական գործողություններում։ Դրա ապացույցն էին պատերազմի օրերին ադրբեջանական մեդիա-դաշտում զետեղված նյութերի քանակը և բնույթը, որոնք ներկայացնում էին ադրբեջանական տեսանկյունից իրադարձությունների ընթացքը: Նկատելի էր, որ ադրբեջանական մամուլի ջանքերը քարոզչական աշխատանքներում և ապատեղեկատվության մեջ, ինչը  սպասված արդյունքը չտվեց:      Ադրբեջանի սանձազերծած ագրեսիան անուղղակիորեն նպաստեց նրան, որ նաև միջազգային լրատվամիջոցների  շնորհիվ Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետությունը հայտնվեց միջազգային հանրության ուշադրության կենտրոնում:
Keywords: ռազմագործողություններ; տեղեկատվական պատերազմ; իրադարձությունների լուսաբանում; միջազգային լրատվամիջոցներ; հայկական մամուլ; ադրբեջանական քարոզչություն