Հայաստանի և Ադրբեջանի միջև 2020 թվականի հուլիսյան սահմանային բախումների վերաբերյալ միջազգային արձագանքի վերլուծություն - Զոհրաբյան, Ելենա; Մուրադյան, Լիլիթ (Պատմություն և մշակույթ, 2024)
Հոդվածում վերլուծության են ենթարկվում 2020 թ․ հուլիսի 12-16-ն ընկած ժամանակահատվածում Ադրբեջանի կողմից ՀՀ Տավուշի մարզի միջազգայնորեն ճանաչված սահմանի երկայնքով սանձազերծված ռազմական գործողությունները։Ներկայացվում է ռազմական բախումներին ընթացքում երկու երկներում տեղի ունեցած իրադարձություների հաջորդականությունը, ինչպես նաև գնահատական է տրվում գլոբալ, տարածաշրջանային և տեղական դերակատարների կողմից սահմանային ռազմական գործողությունների վերաբերյալ անմիջական արձագանքներին՝ օգտագործելով բովանդակության վերլուծության մոտեցումը:Հոդվածում ուսումնասիրության է ենթարկվել նաև միջազգային կազմակերպությունների ներգրավվածությունը հակամարտության կարգավորման գործընթացում`  համեմատական վերլուծության ենթարկելով նրանց կողմից արված հայտարարություններն ու գործողությունները։ Քննության է առնվել խոշոր տերությունների և ազդեցիկ դերակատարների դերը  կոնֆլիկտի կարգավորման գործում՝ համեմատելով նրանց դիվանագիտական ջանքերն ու դիրքորոշումները:Ուսումնասիրվել  է բախումներից հետո և՛ Հայաստանի, և՛ Ադրբեջանի կողմից ռազմական գործողությունների,  դիվանագիտական քայլերի, մոտեցումների դինամիկան։
Keywords: Տավուշի մարզ; հուլիսյան բախումներ; պատերազմ; հրադադարի ռեժիմ; ռազմական գործողություններ; միջազգային արձագանք; Լեռնային Ղարաբաղ; Արցախ; հայկական զինված ուժեր; հիբրիդային պատերազմ; միջազգային կազմակերպություններ; գլոբալ և տարաշածրջանային դերակատարներ; հակամարտության կարգավորում