Սահմանի դրսևորումները գյուղի դպրոցի առօրեականությունում - Կարապետյան, Նելլի (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածում քննարկվում է Արցախյան երկրորդ պատերազմի և դրան հաջորդած ռազմական ու քաղաքական զարգացումների ազդեցությունը առօրյա կյանքում՝ կենտրոնանալով սահմանային գյուղի դպրոցի վրա: Շեշտվում է դպրոցական կրթության սոցիալ-մշակութային հարթությունը, ինչը ներառում է վարքագծի չափանիշները, հաղորդակցությունը և դպրոցի ու համայնքի միջև փոխհարաբերությունները: Սահմանային դպրոցի ուսումնասիրությունը նպատակ ունի բացահայտելու, թե սահմանային իրականությունն ինչպես է ազդում դպրոցական միջավայրի և դրա առօրյայի վրա: Հիմնական հարցերը վերաբերում են նրան, թե ինչպես է սահմանային իրավիճակը արտացոլվում դպրոցում, և ինչպես են սահմանային փոփոխությունները ազդում կրթական պրակտիկայի և համայնքում դպրոցի դերի վրա:
Keywords: սահմանամերձ գյուղ; սահմանային դպրոց; առօրեականություն; միգրացիա; հիշողության վայր