Սահմանը և քարտեզը - Գալչյան, Ռուբեն (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածը ներկայացնում է թե ինչպես, ինչու և երբ սկսվեց սահմանների կիրառումը, դրանց արտացոլումը քարտեզներում, թե ինչ նպատակի են ծառայում այս քարտեզները:Կոնկրետ քարտեզների օրինակներով մանրամասնվում են, թե դրանց վրա ինչպես երևան եկան սահմանները, ու պատմության ընթացքում նրանք ինչի են ծառայել: Հատուկ քննության են ենթարկվում Հայաստանը ներկայացնող պատմական քարտեզները, ինչպես նաև խորհրդային քարտեզները, որոնք ցուցադրում են Հայաստանի հանրապետությունից զգալի տարածքների օտարումը հօգուտ Ադրբեջանի:
Keywords: քարտեզագրություն; աշխարհագրություն; պատմություն; մշակույթ; քաղաքականություն; սահմաններ; ազգագրություն