«Համայնքը և հանրային մշակութային տարածքի փոխակերպումները հետխորհրդային Հայաստանում սահմանամերձ բնակավայրերի օրինակով» ծրագրի շուրջ - Մուրադյան, Հայկուհի; Երանյան, Նժդեհ; Աբրահամյան, Համազասպ; Սաֆարյան, Անուշ (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել «Համայնքը և հանրային մշակութային տարածքիփոխակերպումները հետխորհրդային Հայաստանում սահմանամերձ բնակավայրերի օրինակով» ծրագիրը՝ նրա նպատակը, խնդիրներն ու հիմնական ձեռքբերումները։ Խորհրդային Միությանփլուզումից ի վեր Հայաստանի սահմանամերձ բնակավայրերում հանրային մշակութայինտարածքի փոխակերպումների ուսումնասիրությունը, կարծում ենք, հումանիտար գիտությանկարևոր թեմաներից է, որը կարիք ունի բազմագիտակարգային հետազոտության։ Ծրագրի խնդիրնէ քննել սակրալ և աշխարհիկ մշակույթի հանրային և պետական ​​ընկալումներն ու դրանցազդեցությունը հանրային մշակութային տարածքների փոփոխությունների վրա:Սույն հետազոտությունը կենտրոնանում է այն ուղիների վրա, որոնցով հասարակությունը ևպետական մարմինները վերաիմաստավորել և վերամշակել են խորհրդային մշակութայինկառույցները՝ մշակույթի տներ, գյուղական ակումբներ, մշակույթի պալատներ, ստեղծագործականմիություններ, տարածաշրջանային և համայնքային թանգարաններ, արվեստի դպրոցներ և այլն։Երկրորդ, դիտարկվում են նոր մշակութային գործընթացները, որոնք ի հայտ են եկել Հայաստանումանկախությունից ի վեր, ինչպիսիք են լուսավորված և մետաղական խաչերի, ժամանակակիցհուշակոթողների (խաչքարերի, աղբյուրների և այլն) լայնորեն տեղադրումը և հետխորհրդայինպրակտիկաները, որոնք ձգտում են մշակութային լանդշաֆտները վերածել սրբազան տարածքի:
Keywords: խորհրդային մշակութային կառույցների վերաօգտագործում (ռիսայքլինգ); հանրային մշակութային տարածք; հանրային մշակութային տարածքի խորհրդային «աշխարիկացումը» և հետխորհրդային «կրոնականացումը»; հետխորհրդային շրջան; սահմանամերձ բնակավայր