Համակցված ուսուցման առանձնահատկությունները - Հովհաննիսյան, Մերի; Հովսեփյան, Նունե (Պատմություն և մշակույթ, 2025)
Հետազոտության նպատակներն են սահմանազատել հաճախ սխալաբար նույնացվող «համակցված» (հիբրիդային) ու «խառը ուսուցում» հասկացությունները, վերլուծել համակցված ուսուցման առանձնահատկությունները: Մեր ուսումնասիրության խնդիրներն են բացահայտել համակցված ուսուցման էությունը, առավելությունները, թերությունները, համակցված ուսուցման ժամանակ դրսևորվող մանկավարժական խնդիրներն ու դրանց լուծման ուղիները: Թեմայի շրջանակում առաջադրված խնդիրների համապարփակ ուսումնասիրության ընթացքում կիրառվել են գիտական ընդհանուր՝ տրամաբանական, ինչպես նաև  մասնավոր կամ հատուկ՝ վերլուծության, համեմատության մեթոդներ: Հետազոտության արդյունքում հանգել ենք այն եզրակացության, որ համակցված ուսուցումը կրթության համաժամանակյա ձևաչափ է, ուսուցման եղանակ, որը շաղկապում է առցանց ու անհատական ուսուցման լավագույն կողմերը: Խառը ու համակցված ուսուցման հիմնական տարբերությունն այն ​​է, որ համակցված ուսուցումը հավասարապես կենտրոնանում է ինչպես դեմառդեմ, այնպես էլ առցանց ուսուցման վրա, մինչդեռ խառը ուսուցումը ենթադրում է երկուսի ցանկացած անհավասարաչափ կիրառում,  ուսուցման ձևերի բազմազանություն:  Տեղեկատվական տեխնոլոգիաների ընձեռած հնարավորությունները, արտակարգ իրավիճակներում առաջ բերած սահմանափակումները ստիպում են գտնել ոլորտային խնդիրների լուծման արդյունավետ եղանակներ՝ ապահովելով խելախոսների (սմարթֆոնների) դարում ապրող սերնդի որակյալ կրթությունը:
Keywords: համակցված ուսուցում; խառը ուսուցում; հեռավար կրթություն; առցանց ուսուցում; ուսուցման եղանակ; դեմառդեմ ուսուցում; կրթության շարունակականություն; տեղեկատվական տեխնոլոգիաներ