Կիլիկիայում հայկական պետականության պատճառները - Վարդանյան, Արեգ (Պատմություն և մշակույթ, 2026)
Հոդվածում քննվում են Կիլիկիայում Հայկական պետականության առաջացման նախապայմանները։ Ի հակադրություն գերակայող «ժողովրդագրական» տեսությանը, առաջարկվում է հաշվի առնել պատճառների ամբողջություն, ընդ որում խիստ կարևորելով հայկական նախարարական վերնախավի գործունեության սկզբունքները։
Keywords: Կիլիկյան Հայաստան; Նախարարական համակարգ; հայ-բյուզանդական հարաբերություններ; Մանազկերտի ճակատամարտ (1071 թ․); քաղաքական մտածողություն